Bildades mars 1995 efter alpina skidåkaren Thomas Fogdös olycka i Åre.

Fondens tre likvärdiga mål

  • Att bidraga till vård och rehabilitering av aktiva idrottsmän och idrottskvinnor som under träning, tävling eller av annat skäl skadat sig och därmed helt eller delvis, för kortare eller längre tid, blivit ur stånd att utöva sin idrott.
  • Att främja vetenskaplig forskning rörande idrottsskador såväl avseende förebyggande åtgärder som rehabilitering efter skador.
  • Att bidraga till ökad upplysningsverksamhet avseende vikten av erforderligt försäkrings-skydd för unga idrottare.

Startskottet för Stiftelsen var ett evenemang i Borlänge sommaren 1995. Många var med och samlade in bidrag under denna första “ALF-dag”. Totalt kom det in 1 488 239 kr under 1995.

1996

blev det första hela året för Stiftelsen, flera olika evenemang var intresserade att stödja ALF oftast genom att Thomas Fogdö var med och representerade. Den 17 juli arrangerades ALF-dagen ånyo i Borlänge, det var golfspel, auktion och fotbollstävling inför publik, många goda bidragsgivare.

Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 721 085 kr.
Flera ansökningar började komma in och under året beviljades bidrag med 28 707 kr.

1997

anordnades ALF-dagen i Halmstad ett lyckat arrangemang med sol och stor publik.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 428 101 kr.
Bidrag beviljades med 30 501 kr.

1998

ett avtal med Alfa-bilder, som sammanställt en katalog med originalsignerade “idolbilder” på olika idrottare, tecknades där ALF löpande får intäkter från försäljningen av deras bilder.
Detta år var ALF-dagen förlagd till Helsingborg, tyvärr stod vädret oss inte bi. Golftävling och fotbollsmatch i hällande regn, men en liten tapper publik trotsade regnet. Som tur var fanns det några sponsorer.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 639 980 kr.
Bidrag beviljades med 49 591 kr.

1999

ALF-dagen är åter i Borlänge med stor folkfest och konsert mitt i staden, golftävling och den populära fotbollsmatchen mellan Team Kallur och Team Fogdö.
Stiftelsen startade sin hemsida.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 956 085 kr.
Bidrag beviljades med 88 000 kr.

2000

premiär för Svenska Idrottsgalan i Globen, till vilken ALF varit en av initiativtagarna, med direktsändning i TV. Under galan hölls auktion av träskulpturer som gjorts för ALFs räkning föreställande kända idrottare; Björn Borg, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Ingo, Ingemar Johansson total intäkt för denna auktion var 1 375 000 kr.
Detta år förläggs ALF-dagen till Kristinehamn samt ett mindre arrangemang i Borlänge.
Länsstyrelsen uppmärksammade Stiftelsen och ansåg att för lite bidrag betalats ut under åren, Stiftelsen begär omprövning av detta beslut.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 2 083 561 kr.
Bidrag beviljades med 362 810 kr.

2001

Svenska Idrottsgalan i Globen blev åter start för detta år.
ALF var närvarande vid VM i St Anton där det försåldes träskulpturer av vinnarna i de olika grenarna.
Sven Tumba firade 70-årig födelsedag och det hade framställts en litografi som såldes till förmån ALF, födelsedagen firades med en stor Tumbagolf i ösregn därefter middag.
Detta år uppmärksammas Stiftelsen även av Skatteverket, Stiftelsen besvärar sig över denna skatteplikt. Frågorna från Länsstyrelsen och Skatteverket tar stor tid i anspråk för Stiftelsen,
både från myndigheterna och från allmänhetens sida.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 720 813 kr.
Bidrag beviljades med 600 529 kr.

2002

Svenska Idrottsgalan i Globen blev start även för detta år.
En av Stiftelsens bidragsmottagare Camilla Ulander-Nilsson uppmärksammades i flera tidningar “Fogdös fond räddar karriären”.
ALF var med vid avtackningen av Magdalena Forsberg.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 171 238 kr.
Bidrag beviljades med 294 500 kr.

2003

åter nytt år med Svenska Idrottsgalan och Globen .
Stiftelsens verksamhet gick lite i slowmotion pga problemen med Länsstyrelsen och Skatteverket. Under hösten fick Stiftelsen rätt gentemot Länsstyrelsen, slutsatsen var att ALF hade betalt ut bidrag helt enligt de regler som gäller.
Kvarstår problemet med Skatteverket.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 78 759 kr.
Bidrag beviljades med 102 500 kr.

2004

Nostalgi i Trysil
ALF medverkade i ett Ledarskaps seminarium med olika föredragshållare, Thomas Fogdö var en av dem.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 143 446 kr.
Bidrag beviljades med 0 kr. (På grund av problemen med Skatteverket och avsättning till ev skatt hade ALF inget överskott att kunna dela ut detta år).

2005

Stiftelsen firar 10-års jubileum.
Inga speciella ALF arrangemang har skett under året.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 73 648 kr.
Bidrag beviljades med 87 000 kr.

2006

Stiftelsen har fått klart besked i den pågående skattetvisten, Stiftelsen förlorade.
Under året har all kraft lagts ner på planering av ALF:s medverkan i VM i åre 2007.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 28 000 kr.
Bidrag beviljades med 90 900 kr.

2007

I samband med alpina VM i Åre 2007 känns det som att ALF står inför en nytändning. Tillsammans med bl.a. SkiStar arrangeras under VM olika insamlingsaktiviteter, vi har många sponsorer att tacka för deras frikostiga bidrag, Swedbank ger ut en aktieobligation där banken ger ett bidrag för varje såld aktieobligation, bössinsamling, SMS insamling och en auktion. Det stora evenemanget är sista lördagen under VM då det arrangeras en veteranskidtävling mellan de stora slalomåkarna från Sverige och Europa. C:a 20.000 åskådare kom för att återse dessa legender. Under ledning av Ingemar Stenmark och Bojan Krizaj deltog sådana storheter som t.ex. Stig Strand, Piero Gros, Franz Klammer, Bernhard Russi och Pirmin Zurbriggen. Tävlingen sändes i Eurosport.
Stiftelsen fick mycken positiv publicitet under året
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 1 659 359kr.
Bidrag beviljades med 130 500kr.

2008

Inför detta år har Stiftelsen bestämt att vara oinskränkt skattskyldig, detta för att slippa tvister med skattemyndigheten i samband med beviljning av bidrag.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 63 842 kr.
Bidrag beviljades med 144 285 kr.

2009


Stora satsningar har under året gjorts för att sprida information om betydelsen av att vara rätt försäkrad. Vid SkiFuntastic i Sälen var ALF tillsammans med några oberoende försäkringsrådgivare på plats.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 162 266 kr
Bidrag beviljades med 301 488 kr

2010

Stor satsning har även under detta år gjorts på Stiftelsens tredje ändamål, att sprida information om vikten av att vara rätt försäkrad. I samband med de alpina skidtävlingarna under SkiFuntastic i Sälen medverkade ALF med flera representanter och fick därigenom möjlighet att nå ut med information om “rätt försäkringsskydd”.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 72 322 kr
Bidrag beviljades med 430 044 kr

2011

ALF har fortsatt med det viktiga arbetet att få ut informationen “Att vara rätt försäkrad”.
Vid årets Skifuntastic i Sälen var ALF som tidigare år med och vi fick kontakt med många för att tydliggöra det viktiga budskapet om försäkringar.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 136 926 kr
Bidrag beviljades med 334 185 kr

2012

ALF har fortsatt med det viktiga arbetet att få ut informationen ”Att vara rätt försäkrad”.
Även detta år var vi med på SkiFuntastic i Sälen för att sprida detta så viktiga budskap och nå så många som möjligt.
Totalt fick Stiftelsen gåvomedel för detta år 160 353 kr
Bidrag beviljades med 418 800 kr

2013

Vad har hänt i ALF under detta år?
SkiFuntastic i Sälen, även detta år var vi med på arrangemanget runt de alpina skidtävlingar som arrangeras av Malungs SLK, Sälens IF i samarbete med Skistar och Svenska Skidförbundet, lite av en alpin säsongsavslutning. ALF i samarbete med Carnegie fick möjlighet att informera om vikten av att vara rätt försäkrad. ALF har sammanställt ett bildcollage för att på ett enkelt sätt tydliggöra vår verksamhet inklusive ge exempel på några som fått hjälp under åren. Collaget fanns till beskådande i vårt tält för att visa vad vi gör och hur vi kan hjälpa till samt det mycket viktiga ”Hur var och en kan bidra till vår verksamhet”. Under dessa dagar auktionerade vi ut saker som skänkts till ALF, ett par skidor signerade av topp 3 i Miss resp Mr Lindvallen, en timmes skidåkning med Frida Hansdotter och tre skidhjälmar från POC. Audi bidrog till auktionen med en körupplevelse på bana med en Audi R8.
Behållningen från ovanstående auktioner gick oavkortat till ALF.
ALF var inbjudna att medverka vid Carnegies golftävling på Brohoff. Vi var värdar för ett av banans hål och informerade om ALFs verksamhet samt om den signerade Tumba litografi som vi säljer, samt sponsrade av Carnegie genomfördes en tävling i tävlingen, där respektive lag utmanades av golfpro Robert Karlsson. Som extra hjälp denna dag hade vi ”nypensionerade” alpina skidåkerskan Therese Borssén. Efter tävlingarna sålde vi några litos. Behållningen från även detta event gick oavkortat till ALF
Under året har vi fått in 53 ansökningar. ALF har kunnat ge anslag till bl.a olika rullstolar för tennis, rugby och friidrott, samt operationer och knäskydd.
Stort arbete har lagts ner på en ny logga och att bygga en ny hemsida som lanserades i december.
Arbetet med att få kontakt med Sponsorer för ALF har gett resultat:
Ski Team Sweden Alpine har fr o m säsongen 2013/2014 vår nya logo på skidjackan, Audi och Cliens Kapitalförvaltning kommer att skjuta till medel vilket kommer att märkas under 2014.

2014

ALF var med under World Cup i Åre, damtävlingen.
ALF fick möjlighet vara med på en Sponsormiddag där det arrangerades en auktion med hjälp av ”Hyr en Jamt” från WorldCup bolaget. Många generösa bidrag lämnades till ALFs verksamhet. Vår samarbetspartner AUDI, var på plats under de mest frekventa veckorna i Åre, de arrangerade halkkörningsövningar på Åre sjön. Anmälningsavgifterna donerades till ALF. Dessa båda möjligheter gav ett stort bidrag och möjlighet för ALF att kunna stödja sökande. Under tävlingarna fick ALF möjlighet dela ut ett av de bidrag som beviljats.
Sälen Winter Games, det nya namnet på SkiFuntastic i Sälen, även detta år var vi med på arrangemanget runt alpina skidtävlingar som arrangeras av Svenska Skidförbundet i samarbeta med SkiStar, lite av en säsongavslutning. ALF hade ett eget tält uppe vid målet, där vi hade möjlighet ge information om vikten av att vara rätt försäkrad samt visa upp vårt bildcollage med några av dem som fått hjälp från ALF. Under dessa dagar fick vi också möjlighet att auktionera ut ett par Åre VM 2019-skidor, ett helårsliftkort från Skistar, ryggskydd och hjälm från POC, samt ett presentkort från Scandic med en valfri weekendvistelse.
Behållningen från ovanstående olika auktioner gick oavkortat till ALF.
Under året har även genomförts en golftävling på Vidnynäs golfbana i samarbete med Idrottsgalan. Många kända idrottsprofiler medverkade tillsammans med inbjudna golfare, det i andan att sprida information om ALF.
Arbetet med att få kontakt med ytterligare Sponsorer för ALF har gett resultat och märks under 2014.
Styrelsen har förändrats under året: Ulla Torén och Gunnar (Gurra) Krantz har avgått. Suzanne Bergström nytillkommen.
Under året har vi fått in 57 ansökningar med olika hjälpbehov, ALF har kunnat ge anslag till bl.a handikapprullstolar för tennis, rugby och friidrott, samt till ortopediska operationer och knäskydd.
Under året har ALF fått in gåvor med kr 464 637.
Bidrag har beviljats med kr 322 210.

2015

Vad har hänt i ALF under detta år? ALF var även detta år med under World Cup i Åre, damtävlingen. ALF fick möjlighet vara med på en Sponsormiddag där det arrangerades en auktion med hjälp av ”Hyr en Jamt” från WorldCup bolaget. Många generösa bidrag lämnades till ALFs verksamhet. Vår samarbetspartner AUDI, var på plats under de mest frekventa veckorna i Åre, de ordnade halkkörningsövningar på Åre sjön. Anmälningsavgifterna donerades till ALF. Dessa båda arrangemang gav ett stort bidrag och möjlighet för ALF att kunna stödja sökande.

Sälen Winter Games även detta år var vi med vid de alpina skidtävlingar som arrangeras av Svenska Skidförbundet i samarbete med SkiStar, lite av en säsongavslutning. ALF hade ett eget tält uppe vid målet, där vi hade möjlighet ge information om vikten av att vara rätt försäkrad samt visa upp vårt bildcollage med några av dem som fått hjälp från ALF. Under dessa dagar fick vi också möjlighet att auktionera ut ett helårsliftkort från SkiStar, skidglasögon signerade av Charlotte Kalla och Markus Hellner, flygbiljetter från Malmö Aviaton, ryggskydd, hjälm samt ett presentkort från Scandic. Behållningen från ovanstående olika auktioner gick oavkortat till ALF. ALF hade även en liten frågetävling där priserna var, 10 mössor skänkta av Seger AB

AUDI hade ett event i sin lokal på Norrmalmstorg, Stockholm, lördagen 13 juni i samband Le Mans 24 timmars årliga tävling. ALF fick plats att ge lite information.

 Arbetet med att få kontakt med ytterligare Sponsorer för ALF fortsätter.

Styrelsen har förändrats under året. Thomas Fogdö har avgått, är nu hedersordförande, Ann-Catherine Sandell, nytillkommen och är ordförande

Under året har vi fått in 42 ansökningar med olika hjälpbehov, ALF har kunnat ge anslag till bl.a. handikapprullstolar för, rugby och friidrott, segway anpassade till handikappgolf samt till ortopediska operationer och knäskydd.

Under året har ALF fått in gåvor med kr 256 376

Bidrag har beviljats med kr 353 3369.

2016


Året inleddes med vår medverkan vid World Cup-tävlingen i Hammarbybacken den 23 februari. Där syntes ALF i ett eget tält där alla åskådare passerade förbi till arenan. Vi fick möjlighet att sälja unika world cupmössor med ALF logo, skänkta av tävlingsledningen och informerade om vår verksamhet.
Under vecka 7-10 genomförde vår samarbetspartner Audi, Audi Test Drive på Åresjön. Anmälningsavgifterna från körningarna skänktes till ALF. Ett mycket generöst bidrag till stiftelsen.
Den 13-17 april deltog ALF vid Skistar Winter Games Sälen i Lindvallen, tävlingarna där dagens och morgondagens alpina stjärnor möts. Vi hade även där ett eget tält, denna gång i målområdet och där kunde vi auktionera ut gåvor skänkta av bl a SkiStar, Scandic, Seger och POC. Intäkten från auktionen gick oavkortat till ALF.
Den 12-15 juli fanns ALF på plats då SM-veckan arrangerades av Riksidrottsförbundet i Norrköping. 47 olika idrotter deltog. Thomas Fogdö höll ett uppskattat föredrag för alla idrottsledare och samarbetspartners under veckan. Vi hade tält och banderoller på Tyska Torget där också alla övriga samarbetspartners till SM-veckan syntes.
Efter Skiers Accredited’s höstsamling på Hasselbacken i Stockholm fick stiftelsen motta en generös gåva.
Under året har:
Göran Skog lämnat sitt uppdrag i styrelsen och ersatts av Fredrik Skog.
Göran Skog ingår i ALF-Rådet.
Jonas Jacobsson och Jessica Lindell Vikarby har accepterat att bli ALF-vänner.
Styrelsen har sammanträtt fem gånger under året.
Under året har vi fått in 15 ansökningar varav 8 beviljades. Anslag har beviljats till knäortos, operation, rugbyrullstol och basketrullstol.
Några av de sporter vi ha kunnat ge bidra är fotboll, ishockey, innebandy och ridsport.
ALF har under året fått 412 789 kronor i gåvor.
Bidrag har beviljats med 119 500 kr under året.

2017


ALF-året inleddes med den alpina världscupen med parallellslalom  i Hammarbybacken.  I entréområdet var ALF synligt med tält, flaggor och med representanter som informerade och samlade in gåvor via Swish. Runt 9000 åskådare var på plats under den populära tävlingen.
Vår samarbetspartner AUDI arrangerade även detta år AUDI Test Drive med halkkörning på Åre-sjön under veckorna 7-10 och skänkte alla anmälningsavgifter oavkortat till ALF. Sammanlagt ett mycket generöst och viktigt bidrag till stiftelsen.
Även detta år (6-9 april) deltog ALF vid Sälen Winter Games. Från tältet i målområdet gavs information om stiftelsen och en auktion hölls med skänkta hjälmar och ryggskydd från POC och ett säsongsliftkort gällande på Skistars alla anläggningar. Behållningen från auktionen gick oavkortat till ALF. En populär frågesport gav kepsar eller mössor till de som svarat rätt. Kepsarna skänktes till stiftelsen av Seger.
Anna Grundberg har genom sponsorer av sitt deltagande i Engadin Skimaraton gett ALF ett generöst bidrag.
Future Eyewear Group Sweden AB, vars ena varumärke Prestige fyllde 30 år, släppte i januari några Vintage-modeller med anor från 80-talet. Modellerna såldes framför allt i fjällvärlden under konceptet ”Legends of the Mountains”. För första gången fanns ALF med i en produkt från start, med logo och ALF-text på produkten och en del av överskottet skänktes till ALF. Förutom att vi erhöll gåva enligt ovan, så fick vi också gåvor i samband själva 30 års jubileet.
SkiStar Invitational by Active Life Foundation i Båstad den 19 juli blev en succé! Skid- och tennislegender som b l a Mats Wilander och Ingemar Stenmark utmanade varandra i en 120 m lång slalombana på snö mitt i centrala Båstad. ALF’s hedersordförande Thomas Fogdö fick ta emot en mycket generös gåva från Erik Paulson i samband med prisutdelningen. Utöver detta skänktes flera betydande gåvor till ALF.
ALF närvarade vid Dam SM Matchracing på Lidingö 29/9 – 1/10 med flaggor och logo på skrovsidan på en av båtarna som seglades av Team Bergqvist Match Racing Team. Allt för att uppmärksamma fler på ALF’s verksamhet, få flera som stödjer oss och för att ytterligare bredda den idrottsliga basen till ännu fler sporter.
Den 14 oktober var ALF en av ca 80 utställare under Lidingödagen.  Över 2000 personer besökte mässan under dagen där företagare på Lidingö ställde ut. Representanter från ALF informerade om ALF’s aktiviteter och tog emot Swish-gåvor som oavkortat gick till stiftelsens verksamhet till att hjälpa fler skadade idrottare.
ALF har också under året också fått mottaga några större gåvor från några privatpersoner
Styrelsen har haft fem sammanträden under året.
Under året mottog Stiftelsen Active Life Foundation 33 ansökningar med olika behov av hjälp varav 21 beviljades och 12 avslogs.
Anslag har beviljats till knäskydd, behandlingar, operation, tennisrullstol, sitski och forskning.
De sporter som fått bidrag är längdskidåkning, tennis, friidrott, cykling, fotboll snowboard, alpint, rugby, golf, taekwondo, basket, innebandy, fotboll, ju-jutsu, ridning, handboll och ishockey.
Under året har ALF tagit emot 1 877 988 kr gåvor.
Bidrag har beviljats med 373 000 kronor.

2018

Årets upplaga av Audi Test Drive på Åresjön varade under veckorna 7-11. Precis som under tidigare år gick de samlade anmälningsavgifterna oavkortat till Active Life Foundation (ALF). Med stöd av bättre väderförhållanden detta år, lyckades Audi Test Drive-teamet med Susanne Kottulinsky i spetsen, få ihop ett ansenligt belopp till ALF.

ALF deltog även under detta år i SkiStar Winter Games Sälen 12-14 april och informerade om verksamheten och vikten av att vara försäkrad, samt fick lite pengar genom auktioner på några skänkta föremål och upplevelser

Under golftävlingen Grand Open 2018 på Salems GK den 24 augusti erhöll ALF ett fint bidrag genom en gåva av Qatar Airways. De skänkte en flygbiljett till valfri destination som lottades ut bland de deltagare som skänkt ett valfritt belopp till ALF.

För andra året i rad var ALF med vid Dam SM Matchracing på Lidingö den 7-9 september. En av båtarna, som mest seglades av Team Bergqvist hade ALF-logo på sidorna. ALF:s beachflaggor vajade  stolt på plats runt om tävlingsområdet, fast på land.

Den 10 september var ALF värd för en golftävling på Salems GK med 17 deltagande lag. Tävlingen inbringade intäkter till stiftelsen.

Den 3 oktober samlade ALF alla som gjort stora insatser för Stiftelsen under de gångna 23 åren till en kväll på AVEQIA. Det blev en mycket trevlig kväll, där ALF fick tillfälle att tacka för allas stora engagemang under åren.

Under året blev det också klart att det under alpina VM i Åre 2019, skulle bli en ny legendslalomtävling SkiStar Invitational 2019 Åre, där delar av intäkterna skall tillfalla ALF. Arbetet med att förvekliga detta tillsammans med VM-bolaget ÅRE 2019 drog i gång under senhösten.

Ett partneravtal mellan ALF och TeamOlmed har tecknats. Avtalet innebär att de som fått bidrag från  ALF och som köper utrustning från detta företag, erhåller rabatter. TeamOlmed är ett av Sveriges största företag inom ortopedteknik och sportrehabilitering.

Under 2018 har styrelsen sammanträtt 4 gånger. Det inom 25 ansökningar varav 14 beviljades.

264 999 kronor har beviljats genom bidrag till vård och rehabilitering av aktiva idrottsmän och idrottskvinnor.

50 000 kronor har beviljats till ett forskningsprojekt. Sedan start har stiftelsen beviljat totalt 5.423.019 kronor för stiftelsens ändamål. Totalt har nu idrottare som representerar 37 olika sporter fått bidrag.