Försäkring för idrottare – 7 råd

Som idrottare skadar man sig lätt. Oftast är det enkla skador som läker snabbt utan läkarvård. Men en olycklig skada kan innebära slutet på karriären och få tråkiga konsekvenser för individens fortsatta hälsa och liv.

 

Råd 1: Kolla med din förening hur du är försäkrad när du deltar i föreningens verksamhet, inklusive vad som gäller när du idrottar utomlands.

Man invaggas ofta i tron att vi är försäkrade via föreningen och det är inte ovanligt att man glömmer att kontrollera vilket skydd man har. De flesta har ett basskydd via sin licens eller ett medlemskap i en idrottsklubb, men alla förbund inom RF har det inte, det är inte heller säkert att alla utövare är försäkrade av sin klubb. Ibland kan föreningen välja vilka man vill försäkra, eller om man ska vara med i försäkringen eller inte. Det kan också finnas olika regler för hur försäkringen gäller (eller inte gäller) när man är utomlands och idrottar. Kontrollera nog med din klubb och/eller förbund/RF vad som gäller för dig.

 

Råd 2: Kolla med din kommun hur och när kommunens olycksfallsförsäkring gäller.

Alla ungdomar som går i skolan är försäkrade av sina kommuner för olycksfallsskador. Beloppen är förhållandevis små, men skador som beror på att man idrottar är inte undantagna i skrivande stund (2016-01-01). Det skiljer sig dock åt i olika kommuner när man är försäkrad enbart under skoltiden, eller om den gäller dygnet runt. Är man inte försäkrad på heltid gäller alltså inte försäkringen för skador som inträffar utanför skoltiden!

Här tar alla skydd för idrottande slut, om du inte har tecknat ytterligare försäkringar för ditt barn eller för dig själv!

 

Råd 3: Köp egna försäkringar som skyddar ditt barn eller dig själv som gäller när du idrottar.

Till våra barn väljer de flesta föräldrar att köpa en så kallad ”Barnförsäkring”, som vanligtvis gäller upp till 25 år. Den ger ett mer omfattande skydd än vad som finns i föreningens försäkring eller i kommunens försäkring. De flesta stora försäkringsbolag erbjuder barnförsäkringar, men villkoren för hur och när den gäller är olika när det kommer till idrottande. Det kan finnas undantag för idrottande i vissa situationer och de vanligaste undantagen gäller antingen så kallad riskfylld verksamhet, om du idrottar på en viss nivå eller om du får ersättning för ditt idrottande, t ex via sponsring. För att veta om just din försäkring täcker idrottande, måste du därför ta reda på om det finns några sådana undantag i försäkringen.

 

Råd 4: Kolla om ditt barns försäkring har undantag för idrottande.

När vi är över 25 år så kan vi istället teckna en så kallad ”Vuxenförsäkring” och precis som med barnförsäkringen så ser det olika ut angående idrottande. Så kolla noga.

 

Råd 5: Kolla om din egen försäkring har undantag för idrottande.

Alla ovanstående försäkringar ger ersättning för de kvarstående men du kan ha efter en skada, t ex ärr, svårigheter att utföra vissa saker i det dagliga livet, baserade på hur allvarliga dina kvarstående problem är. De ger däremot inte möjlighet till att kunna få hjälp med privat sjukvård eller annan specialist, utan du är hänvisad till den allmänna vården. Många specialister på idrottsskador verkar idag inom den privata sjukvården och vill du försäkra dig om att snabbt få tillgång till det, så bör du köpa en sjukvårdsförsäkring. Även här är det många försäkringsbolag som erbjuder sådana försäkringar men de flesta sjukvårdsförsäkringar undantar vård som behövs för att man har skadat sig när man idrottar.

 

Råd 6: Vill du snabbt ha vård för din idrottsskada, köp en privat sjukvårdsförsäkring som även täcker ditt idrottande.

På högsta nivå inom idrotts-Sverige så har t ex IOK, SHL, SEF med flera inhandlat speciella sjukvårdsförsäkringar som ger snabb tillgång till specialist och eventuell operation om det skulle behövas. Även vissa lag i elitskiktet i sina idrotter har köpt liknande specialförsäkringar. Och du som har en sådan försäkring  bör redan veta om att du har det! De allra flesta har förstås inte sådana försäkringar, men det finns möjlighet att köpa speciella sjukvårdsförsäkringar för dig privat. Det är väldigt få bolag som erbjuder det, det är dyrt, men det kanske är värt det för dig?

För dig som lever på ditt idrottande, så är det inte säkert att ens det här räcker för att du ska ha ett riktigt bra skyddsnät om olyckan skulle vara framme och du kanske måste ta ett längre uppehåll eller till och med avbryta din karriär. I det ”normala” arbetslivet är vi täckta av en mängd, ofta kollektivavtalade, försäkringar som hjälper till att den ekonomiska situationen är rätt ok, även om man är sjuk länge. Inom idrottslivet är det oftast inte så. Förutom väldigt få exempel inom t ex fotboll, ishockey, golf och tennis på yppersta elitnivå så finns det inget som helst skydd för din inkomst från ditt idrottande. Och det allmänna skyddet är oftast på den lägsta nivån, eftersom de flesta som lever på sin idrott ”arbetar” via egna företag, och inte tar ut någon hög lön.

 

Råd 7: Lever du på din idrott så bör du gå igenom vad som händer dig ekonomiskt om din karriär skulle ta slut imorgon. Försäkra dig om att den sportsliga katastrofen inte också blir en ekonomisk katastrof.

Lever du på din idrott så bör du fundera igenom vad som händer om karriären helt plötsligt tar slut en dag. Och att du måste sluta kan bero på alltifrån en bilolycka till något som faktiskt händer dig när du idrottar. Risken för att avbryta karriären kommer inte bara från ditt idrottande, den finns där 24 timmar om dygnet, i ditt normala liv. Det finns specialiserade försäkringar som du kan köpa, som ger dig ett månadsbelopp eller ett engångsbelopp om du skulle vara borta länge eller tvingas avbryta din karriär. De kallas ofta ”Karriärförsäkringar”, eller TTD/PTD i försäkringsslang och erbjuds av väldigt specialiserade bolag, framförallt utomlands. Som svensk idrottare kan du såklart köpa en sådan försäkring och lever du på din idrott, bör du gå igenom din ekonomiska situation och därefter bestämma om och i så fall hur mycket ersättning du vill försäkra. Dyra försäkringar, men om du frågar dem som råkat ut för det, så är det värt varenda krona.